Bunga Berguguran

Wednesday, December 29, 2010

TEPUNG PELITA


Dah lama buat sebenarnya. Memang selalu buat pun. Bulan puasa tahun lepas weekend sempatlah saya jual kuih ni. Kirim kat jiran tolong jualkan kat bazaar ramadhan. Jiran saya kata beratur orang nak beli. Last2 jiran saya tu mintak resepi dan buat sendiri. Resepi dari yani@myresipi. Sedap bagi yang menggemari.

Bahan-bahan:
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
  • 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
  • sedikit kapur dan sedikit garam
Bahan-bahan:
  1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
  3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
  4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
  5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
  6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  7. Sejukkan

No comments: