Bunga Berguguran

Thursday, December 30, 2010

KARI AYAM

Menu harian kat rumah saya ni memang selalu biasa2 je. Kalau masak lain sikit, diorang makan ala kadar je. Alamatnya saya la yang kena menghabiskannya. Sebabnya orang dalam rumah ni kebanyakannya berselera kampung. Lauk2 biasa macam ni lebih diminati. Jom tengok resepi saya


Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam (sederhana) - potong dan bersihkan
1 biji kelapa (ambil 5 cawan santan)
1 inci kunyit hidup           }
5 biji cilipadi                   }
10 tangkai cili kering       } kisar dengan
3 ulas bawang kecil        } sedikit air
2 ulas bawang putih       } 
3/4 peket kecil rempah kari daging/ayam
2 tangkai daun kari
2 biji ubi kentang - belah 4
Sedikit minyak untuk menumis
Asam keping
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
  • Panaskan minyak di dalam periuk.
  • Masukkan bahan2 kisar, daun kari dan rempah kari. Tumis hingga naik bau
  • Kecilkan api dan masukkan ayam. Biarkan sehingga airnya kering. 
  • Kacau selalu supaya ayam tidak hangus
  • Masukkan santan dan ubi kentang. 
  • Bila kentang dan ayam dah empuk perasakan garamnya dan bubuh asam keping. Biarkan sebentar.
  • Angkat dan hidangkan.


No comments: