Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (sederhana) - potong dan bersihkan
1 biji kelapa (ambil 5 cawan santan)
1 inci kunyit hidup }
5 biji cilipadi }
10 tangkai cili kering } kisar dengan
3 ulas bawang kecil } sedikit air
2 ulas bawang putih }
3/4 peket kecil rempah kari daging/ayam
2 tangkai daun kari
2 biji ubi kentang - belah 4
Sedikit minyak untuk menumis
Asam keping
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
- Panaskan minyak di dalam periuk.
- Masukkan bahan2 kisar, daun kari dan rempah kari. Tumis hingga naik bau
- Kecilkan api dan masukkan ayam. Biarkan sehingga airnya kering.
- Kacau selalu supaya ayam tidak hangus
- Masukkan santan dan ubi kentang.
- Bila kentang dan ayam dah empuk perasakan garamnya dan bubuh asam keping. Biarkan sebentar.
- Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment