Bunga Berguguran

Wednesday, December 29, 2010

CREAM CHEESE POUND CAKE

Selesai masak semalam sempatlah saya buat kek ni. Nak menghabiskan cream cheese yang diberi oleh adik yang berpindah ke Johor tu. Dah lama jugak terperam kat esbok. So merajinkan jugak diri membuat kek ni. Sekurang-kurangnya sebahagian cheese ni dah digunakan. Agak mudah jugak buat kek ni sebab caranya sama macam buat kek biasa. Hasilnya pun banyak. Dapat lah bawak kat pejabat bagi kawan2 rasa. Meh tengok resepinya

Sumber: Allrecipe

 Bahan-bahan
  • 1 1/2 cawan mentega (saya letak 250gm)
  • 8 aun cream cheese (saya letak 230gm)
  • 3 cawan gula aising (saya blenderkan 2 1/4 cawan gula pasir)
  • 6 biji telur
  • 3 cawan tepung kek (saya guna tepung superfine)
  • 1 camt esen vanilla (saya letak 2 camt)
  • 1 camt esen badam (saya tak letak) 
  • 2 camt baking powder (ini saya tambah)
 

Cara Membuat:

  1. Panaskan oven 160 C. Griskan dan tabur tepung tube pan saiz 10 inci (saya guna acuan bingka je) 
  2. Di dalam mangkuk pukul mentega,gula dan cream cheese hingga putih dan gebu. Masukkan kedua2 jenis esen. Pukul sebati 
  3. Perlahan-lahan masukkan tepung berselang seli dengan telur. Dimulai dengan tepung dan diakhiri juga dengan tepung. Untuk proses ni saya guna speed perlahan je
  4. Masukkan dalam acuan dan bakar selama 1 1/4 jam atau hingga masak
 

Nota:

1)  Suhu membakar bergantung kepada kesesuaian oven masing-masing
2)  Pada permulaan membakar saya tutup permukaan kek dengan aluminium foil. Lepas 1 jam baru saya buka dan bakar seperti biasa.
3.) Kek ni memang lembut dan gebu. Lain kali saya nak cuba letak esen lemon pulak. Mesti lagi sedap. 

No comments: