Bunga Berguguran

Saturday, January 1, 2011

KEK GULA HANGUS


Terjumpa resepi ni kat rumah ayu singapore. Tersangatlah tergoda dengan tekstur kek yang dibuat oleh ayu. So saya pun minta izin utk cnp dari rumahnya. Pemilik asal resepi ni ialah k halimah. Terima kasih kepada semua sifu2 yg telah sudi memberikan step by step cara membuat kek ni. Dan nilah hasil kek saya selepas dipotong.


Ingredients for caramel:-
1 cup sugar-(1 cawan gula)
1 cup hot water-(1 cawan air panas)
2 tbsp butter-(2 sudu besar mentega)
On medium heat, fry sugar in a saucepan. When the sugar has almost melt, add in hot water(be careful @ this part cause it will be popping.) Add in butter and stir till melts. Put to cool and set aside.-(Gula digoreng dengan api sederhana besar. Bila gula dah agak cair masukkan air panas-kena berhati2 sebab nanti dia meletop letop. Tutup api & cepat masukkan air panas tadi dan masukkan mentega kacau sampai mentega cair. Ketepikan)

Ingredients for cake:-
4 eggs-(4 biji telur)
1 cup condensed milk-(1 cawan susu pekat)
1 cup plain flour-(1 cawan tepung gandum)
2 tsp soda bicarbonate-(2 sudu teh soda bicarbonate)
1 tsp vanilla essence-(1 sudu teh vanilla essence)


Method:-
Using a hand mixer beat eggs till creamy and thick. Add in condensed milk mixed well. In a blender pour eggs and milk mixture. PRESS the on button. Then add in plain flour & soda bicarbonate which has been sifted and Vanilla Essence. PRESS the on button again. Lastly add in the syrup. PRESS the on button again. Leave the mixture in the blender for 3-4 jam(covered) to get a beautiful 'sponge'. After 3-4 hours, pour into a 5" greased tray in order to get a 'higher sponge'(I used 7" inch tray) in oven.Without stirring the mixture(This was what I did), pour the ingredients directly into tray in the oven. Bake for 60 minutes or till cook at 160 degrees Celsius (For my oven I used 145C degrees and bake for 90 minutes) using just the below heat(api bawah). The last 20-30 minutes use both heat(api atas and bawah). Take out from oven and let it cool before cutting. -(Pukul telur sampai kembang & pekat. Masukkan susu pekat and mix lagi. Tuangkan adunan kedalam blender dan tekan ON. Masukkan tepung & soda bicarbonate yang telah diayak tadi dan esen vanila. Tekan On lagi. Last baru masukkan gula hangs tadi. Tekan On lagi. Biarkan adunan dalam blender selama 3-4 jam(tertutup) untuk mendapatkan 'span' yang cantik. Selepas diperap, masukkan adunan kedalam loyang yang telah digris dengan butter(Tanpa menggodak adunan tu). Gunakan loyang 5", kalau nak kek yang tinggi( saya gunakan loyang 7" aje)Tuang adunan terus kedalam loyang dalam oven. Bakar dengan suhu 160C selama 60 minit. (Saya bakar suhu 145c selama 90 minit untuk oven saya) dengan menggunakan api bawah sahaja. Balance 20-30 terakhir, pakai api atas dan bawah. Keluarkan dari oven dan sejukkan dulu sebelum potong.)Sources:- From Kak Halimah@resipidiana.blogspot.com- steps from Maklang and some of the steps I added myself..


p/s ayu: Walaupun kek akak ni tidaklah menggoda seperti yang ayu buat. Tapi akak berpuashati sebab ini percubaan pertama. Kek ni sedap dan lembut. Cuma agak manis sedikit bagi tekak akak. Mungkin lain kali boleh kurangkan sedikit gula @ susu pekat.


2 comments:

Ayu said...

salam kak asmar,
kek ni memang manis untuk setengah orang..even my mum yang ada diabetes pun cakap manis..maybe next time kak boleh kurangkan ke 3/4 cawan gula nya tu..at least jadi juga percubaan pertama akak..kita dulu buat sampai lebih dari 10 kali..baru menjadi..sebab tak ada orang yang kasi tips..heheh...anyway thank u kak sudi mencuba..jangan serik ya kak..

asmar said...

Ayu: Wkslm. Insyaalah akak tak serik buat kek ni. Kalau ada permintaan lain kali akak akan buat lagi dan kurangkan pula gulanya. Tq