Bahan-bahan:
- 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
- 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
- 1 sk rata garam
- 2 sb susu tepung (opt)
- 5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
- 1 biji telur
- 250 ml air
- 60 g mentega - lembut (2 sb penuh) - saya guna majerin sebab takde mentega
Cara-cara
- Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
- Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
- Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
- Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
- Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
- Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
- Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.
No comments:
Post a Comment