Bunga Berguguran

Saturday, January 1, 2011

ROTI KACANG MERAH

Sementara nak menunggu Kek Gula Hangus tu terperap maka saya pun buat la roti ni. Ini pun sebab nak perabihkan inti kacang merah yang ada kat dlm esbok tu. Takut nanti terluput pulak tarikhnya. Untuk Dohnya saya menggunakan resepi Roti - Doh Asal ciptaan k.fida@myresipi. Saya bentukkan jadi macam bunga. Sedap dan lembut je roti ni. Terima kasih k fida.



 Bahan-bahan:
  • 600 g tepung roti ( 5 cawan rata)
  • 120 g gula halus (1/2 cawan rata)
  • 1 sk rata garam
  • 2 sb susu tepung (opt)
  • 5 sk rata yis segera (contoh-Mauripan)
  • 1 biji telur
  • 250 ml air
  • 60 g mentega - lembut (2 sb penuh) - saya guna majerin sebab takde mentega

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan2 di dlm mixer dan putar hingga doh tk melekat pd mangkuk mixer.
  2. Perap selama 45 min atau berganda saiznya.
  3. Canai doh bahagikan kepada beberapa bahagian dan bentukkan.Atau timbang 50g setiap satu.Isi inti manis seperti kelapa manis,kaya,kcg merah dll.
  4. Boleh juga dibubuh perasa pd doh seperti koko dan isi inti potongan choc. atau kismis dll...dan susun doh dan jarakkan di atas dulang pembakar.
  5. Perap lagi selama 45 min atau berganda saiznya.
  6. Bakar di dlm oven yg telah dipanaskan dulu pd suhu 180C selama 10-15 min.
  7. Siap untuk dihidangkan, utk sarapan atau minum petang.

No comments: