Bunga Berguguran

Sunday, December 22, 2013

TAT KEJU BLUEBERRY

Assalamualaikum.....

Tat yang menjadi kesukaan anak-anak saya. Tapi rupa tak cantik sebab kurang kemahiran nak membentuk kulit tat. Yang ni saya gunakan cream cheese Tatura. Rasanya kurang mengancam berbanding yang menggunakan cream cheese Philadelphia. Walau apa pun licin........

TAT KEJU BLUEBERRY
sumber resepi: Kak Hanieliza








Bahan

125 gm butter
125 gm majerin
100 gm gula halus
1 biji telur B
500 gm tepung gandum

Filling
250 gm blueberry filling

Keju Kerim
250 gm keju kerim
50 gm butter
50 gm gula halus
[Pukul semua bahan dan masukkan dalam tat]

Cara
1. Pukul butter, majerin dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur dan kacau rata
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Pamkan adunan dalam acuan tat dan bakar dalam oven pasa suhu 170 selama 12 - 15 minit.
5. Kelaurkan tat dan masukkan blueberri filling dan keju kerim.
6. Bakar semula selama 5 minit lagi.
7. Angjkat tat dan sejukkan.
8. Hidangkan.


 

No comments: