Bunga Berguguran

Sunday, December 22, 2013

PIE SUSU

Assalamualaikum....

Saya buat dalam bekas yang kecil supaya senang anak-anak nak makan.

Pie Susu
sumber resepi: srt08@myresipi.com









Untuk kulitnya:
500gm Tepung Gandum
230gm Marjerin
80gm Gula Halus
2 Biji Telur

Untuk Isinya:
6 biji Telur
2 Tin Susu Cair/Sejat
1 1/2 - 2 Cawan Gula (saya guna 1 cawan je)
1 Cawan Air
1 tsp Esen Vanilla

Cara-cara

  1. Untuk kulitnya, satukan semua bahan dan pukul hingga menjadi satu doh, kemudian ambil suku doh tadi dan leperkan pada loyang pie, kemudian buat di bahagian tepi pula, buat cantik2 hingga selesai, klu doh ada lebih ketepikan.
  2. Untuk isinya pula, masukkan telur ke dalam mangkuk besar, pukul sebentar dengan menggunakan pemukul telur, masukkan susu cair, diikuti gula, air dan esen vanilla, pukul lagi perlahan2 hingga gula larut dan sebati.
  3. Tuangkan adunan isi tadi kedalam loyang pie yg telah siap kulitnya, bakar pada suhu 170c selama 45minit atau hingga masak, goyang2 kan loyang dan nampak isi pie tu dah tak cair tapi mcm puding kira dah masak lah tu, biarkan sebentar dlm loyang, dah sejuk mudah nak keluarkan, boleh terus makan tapi kalau nak sedap lagi sejukkan dalam peti ais dulu. Selamat mencuba ye! 

No comments: