Bunga Berguguran

Wednesday, March 30, 2011

BEG SEJADAH

Agak lama jugak tak bercerita tentang projek Beg Sejadah. Hari ni buka cerita balik, sebabnya semalam dapat sms dari Yus dari Kg. Baru katanya dia berminat untuk membeli Beg Sejadah yang saya buat tu. Memula tu katanya macam nak buat tempahan. Tapi memandangkan saya terpaksa mengambil sedikit masa untuk menyiapkan tambahan pula minggu ni ada kenduri kat rumah Pakcik saya, jadi tak dapatlah nak siapkan cepat. Kebetulan saya ada lagi 4 stok ready made. So Yus pun pilih 3 daripadanya dan minta saya tolong hantarkan pada kawannya, K. Norma yang tinggal di Seremban. Semalam saya dan suami pun hantar lah pada K. Norma tu. Kesian jugak kat dia sebab baru sampai rumah terpaksa pulak keluar balik tunggu saya kat tempat yang dijanjikan. Lagipun kami tak biasa kat area rumah k. Norma tu takut tersesat pulak. Terima kasih pada Yus yang sudi membeli hasil kerjatangan saya dan tak lupa juga pada K. Norma dan husband yang sudi menunggu saya. Harap-harap Yus berpuas hati. Kalau nak buat tempahan lagi, boleh lah hubungi akak lagi.

Ini beg-beg yang telah dibeli oleh Yus. Tq Yus



BAJU PAHANG MAK

Dah lama jugak dah blog ni tak berupdate. Walaupun begitu ada juga rakan-rakan yang sudi menjengah rumah saya yang tak berapa berseri ni. Jutaan terima kasih saya ucapkan kerana masih sudi menyinggah. Kunjungan ke rumah rakan2 blog pun agak slow ikut mood yang tak berapa menentu semenjak dua menjak ni. Nak mengupdate blog pun malas sekali. Ni pun saja nak share projek yang berjaya saya siapkan pada cuti minggu yang lepas. Tahniah untuk diri sendiri kerana akhirnya berjaya jugak menyiapkan Baju Kurung Pahang buat ibunda tercinta. Kainnya adik yang beli. Saya cuma tolong jahitkan aje. Baru nak belajar-belajar buat Kurung Pahang ni. Tq Mak Teh kerana sudi menurunkan ilmu kepada saya. Lepas ni nak belajar buat Baju Melayu pulak. Mudah-mudahan berhasil............

 Baju Dah Memang Bersulam

Kain Lipat Depan

Monday, March 7, 2011

BROWNIES LAPIS CHEESE KUKUS


BROWNIES LAPIS CHEESE KUKUS


Resepi asal: mrsdayat@myresipi.com

Bahan-bahan ( loyang 4segi 10" )

*500g campuran brownies kukus (premix) } Saya cuma gunakan
*4 biji telur gred B                                } resepi kek kukus
*75ml minyak masak                             } yang pernah saya
*200ml air                                           } buat sebelum ni.
*5g baking powder                                } Resepi di sini.
*5g soda bikarbonat                              }


Inti Cream Cheese
250g cream cheese
60g gula castor
1 biji telur gred A
25ml air


Campurkan semua bahan bertanda * dalam mixer. Pukul dgn kelajuan sederhana lebih kurang 3 minit


Untuk Inti
  1. Campur semua bahan bagi inti, kecuali telur. Pukul sampai kembang
  2. Masukkan telur dan pukul lagi supaya rata adunan. 
Cara Lapis
  1. Masukkan separuh adunan brownies kukus dalam loyang yg dah di alas dgn kertas minyak. Kukus selama 15 minit.
  2. Masukkan pula inti dan kukus selama 15 minit lagi.
  3. Masukkan baki brownies kukus dan kukus selama 20 minit.
  4. Balut tutup kukus ngan kain @ tutup loyang dengan aluminium foil. Lepas tu kukus dgn api besar hingga masak.


# Lapisan saya tak cantik akibat kegelojohan saya semasa melapis. Tapi rasa nya tetap mengancam.

Friday, March 4, 2011

PUDING KARAMEL

Buat puding ni untuk Majlis Bacaan Yassin di Pejabat. Ambil resepi dari rumah feqah. Dah banyak kali dah buat puding ni. Cuma kali ni baru berpeluang nak berkongsi kat sini. Kali ni saya tambahkan dengan fruit cocktail untuk memeriahkan lagi suasana. Terima kasih feqah atas resepi yang sedap ni.

resepi asal: feqah

Bahan-bahan :
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar esen vanila
2 sudu besar tepung jagung/tepung kastad

Cara Membuatnya :1. Masak gula hangus hingga cair. Tuangkan air panas.Kacau hingga sebati.
2. Kisar telur hingga kembang dan masukkan susu cair. Kisar lagi hingga sebati.
3. Masukkan esen dan tepung jagung dan kisar sebentar.
4. Tuangkan 1/2 adunan gula hangus dalam loyang 8 inci.Tuangkan adunan puding.
5. Kukus 20 minit hingga masak.

Nota:
1)   Setengah lagi gula hangus saya masukkan semasa menghidang.
2)   Saya buangkan tali pusat telur untuk menghilangkan bau hanyir.