Bunga Berguguran

Friday, March 4, 2011

PUDING KARAMEL

Buat puding ni untuk Majlis Bacaan Yassin di Pejabat. Ambil resepi dari rumah feqah. Dah banyak kali dah buat puding ni. Cuma kali ni baru berpeluang nak berkongsi kat sini. Kali ni saya tambahkan dengan fruit cocktail untuk memeriahkan lagi suasana. Terima kasih feqah atas resepi yang sedap ni.

resepi asal: feqah

Bahan-bahan :
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar esen vanila
2 sudu besar tepung jagung/tepung kastad

Cara Membuatnya :1. Masak gula hangus hingga cair. Tuangkan air panas.Kacau hingga sebati.
2. Kisar telur hingga kembang dan masukkan susu cair. Kisar lagi hingga sebati.
3. Masukkan esen dan tepung jagung dan kisar sebentar.
4. Tuangkan 1/2 adunan gula hangus dalam loyang 8 inci.Tuangkan adunan puding.
5. Kukus 20 minit hingga masak.

Nota:
1)   Setengah lagi gula hangus saya masukkan semasa menghidang.
2)   Saya buangkan tali pusat telur untuk menghilangkan bau hanyir.

No comments: