Bunga Berguguran

Sunday, April 3, 2011

OLE-OLE DARI KLUANG

Pagi semalam adik bongsu saya singgah rumah menghantarkan jagung manis dan keledek ni. Katanya adik yang di Johor yang bagi. Kebetulan semalam pula ada Majlis Perkahwinan di rumah bapa saudara di Sikamat. Maka tak sempatlah nak buat apa2. Balik semalam dah penat pulak. Pagi tadi search kat Google, terjumpalah resepi Kek Jagung ni. Barang-barang semua ada. Kesudahannya jadilah kek ni. Resepi asal dari Chef Zaidah dan sumbangan dari norlieU8@myresepi.com. Seronok sangat tengok si Haikal makan bertambah-tambah. Maknanya kena lah dengan selera dia tu. Tq norlieU8 danTerima kasih jugak pada makcik si Haikal. Lain kali bila balik Senawang bawaklah buah tangan lagi. Moga-moga murah rezeki si kembar. Amin. Lepas ni kena fikir pulak nak buat apa dengan baki jagung dan keledek ni.


 Mari tengok resepinya

Kek Mentega Jagung - 

Resipi asal: Chef Zaidah

Sumber: norlieU8@myresepi.com


Bahan-bahan

  • 180g mentega
  • 165g gula halus
  • 4 telur A
  • 225g tepung naik sendiri (saya guna tepung gandum)
  • 1/2st baking powder (saya letak 2 camt)
  • 1 camt garam halus (ni saya tambah sebab takde SRF)
  • 225g jagung cream (tin) (saya guna jagung manis yang diparut)
  • 1 camt esen vanilla

Cara-cara

  1. Pukuk mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi hingga gebu.
  2. Masukkan tepung berselang-seli dengan jagung. Gaul sebati dan masukkan esen vanilla.
  3. Masukkan dalanm acuan yang telah disapu mentega. Bakar selama 40-45 min pada suhu 170C atau hingga masak.

2 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Asmar,

kek jagung ni mesti sedapkan sebab ada jagung yg dah sememangnya manis.

asmar said...

Waalaikummussalam Nur,

Betul kata Nur tu. Puas hati membuatnya sebab anak2 pun suka.